Titán edények előnyök és hátrányok
Titán edények legfontosabb előnye az egészség védelme
A tapadásmentes felületnek köszönhetően az ételt zsiradék nélkül, vagy minimális olaj, vaj, ghí felhasználásával is elkészítheti. Mivel a titán fém nem reakcióképes, nem reagál az ételkészítés során felhasznált alapanyagokkal és nem változtatja meg az étel ízét, így jobb főzési és étkezési élményt biztosít. Ami pedig a legfontosabb, hogy nem kerül a szervezetbe teflon, és az ételben alacsony marad a sütés során keletkező akrilamid szint.
Tartósság
A titán az egyik legtartósabb fém. Ha oxigénnel érintkezik, a titán titán-oxidot képez, amely megvédi a fémet a lebomlástól. A titán ellenáll a vetemedésnek, nem hajlik meg és nem törik még akkor sem, ha ütést kapott, így kiváló választás nagy igénybevételre.
Könnyű edények
Titán serpenyőit magával viheti ha családdal vagy barátokkal nyaralnak és főzni szeretne. Még kevés szálláshelyen fordítanak gondot arra, hogy a konyhában teflon helyett inkább titán serpenyő legyen.
Rövid főzési idő
A titán rövid időn belül hőt vezet. Ennek eredményeként a titán edények használata jelentősen csökkenti a főzési időt. Ez egy nagy plusz, és segíthet minimalizálni a konyhában töltött időt, és maximalizálni a finom ételek fogyasztásával töltött időt.
Karcálló
Még akkor is, ha titánnal bevont edényeket használ, észre fogja venni, hogy edényei és serpenyői karcállóak. Titánt adnak a kerámiabevonathoz is, hogy növeljék annak szilárdságát és kopásálló felületet kapjanak. A titán serpenyő bevonata nem kopik, nem karcolódik meg könnyen. A bevonatos edényekhez mindig fa eszközöket ajánlunk. Ez a legbiztonságosabb megoldás, és megakadályozza a felület sérülését. Titán felületen fém eszközöket is használhat, de a húst ne a serpenyőben szeletelje fel.
Alacsony karbantartási igény
Más edénytípusokhoz képest a titán nagyon könnyen tisztítható. Ezzel szemben az összes többi edényeknél gyakran meg kell dörzsölni a felületet, hogy eltávolítsa a letapadt ételdarabot. Ennek eredményeként több tisztítószert és mosószert fog használni, hogy edényei készen álljanak a használatra.
A titán természetes tapadásmentes tulajdonságai miatt ez sokkal kevésbé probléma. Az edények vízzel, enyhe tisztítószerrel történő mosása és öblítése általában elegendő az ételmaradék eltávolításához. Mosogatógépben is moshatók. Az öntöttvas edényekkel ellentétben a titánból készült edényeknek és serpenyőknek nincs szükségük ápolásra, hogy megőrizzék a kiváló főzőfelületüket.
Nem reaktív
Egyes fémek és anyagok reakcióba lépnek a hővel vagy az élelmiszer-összetevőkkel. Az ezekből a fémekből készült edények használata azt jelenti, hogy ételei veszélyes vegyületek nyomelemeit tartalmazhatják, amelyek felhalmozódnak a szervezetben és egészségügyi problémákat okozhatnak. Vannak orvosok és szakértők azt tanácsolják az embereknek, hogy egészségügyi problémák miatt ne használjanak rozsdamentes acél, réz, alumínium vagy teflon bevonatos edényeket.
Ez nem probléma a titánnal, mert nem lép reakcióba az élelmiszerekkel, és nem változtatja meg tulajdonságait a magas hőhatás miatt. A fém nem porózus, és nem okoz allergiát a szervezetben.
Biztonságos titán edények
Amikor új edényt vásárol, meg kell győződnie arról, hogy azok biztonságosak. Egyes fémek reakcióba lépnek az élelmiszerekben lévő savakkal vagy lúgokkal, és olyan kémiai vegyületeket hoznak létre, amelyek károsak lehetnek az egészségre.
A tiszta titán rendkívül biztonságos, mert stabil, ellenálló, és nem lép reakcióba az élelmiszerekben lévő anyagokkal. Ezenkívül nem bomlik le az élelmiszerekkel való folyamatos érintkezéskor, így nem változtatja meg az étel ízét.
A titánnal bevont edények biztonsága az alap vagy mag minőségétől és a bevonathoz használt anyagoktól függ. A gyártónk kiváló minőségű titán bevonatot használ, az edény tapadásmentes felülettel rendelkezik, amely lehetővé teszi az ételek elkészítését kis mennyiségű olajjal.
Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű titán edények ellenállnak a karcolásnak, a bevonat nem mérgező, és nem okoz allergiát. Titán edényeink tapadásmentes bevonata nem tartalmaz nehézfémeket vagy egyéb olyan elemeket, amelyek reakcióba léphetnek az étellel.
A titán edények karbantartása
Nem igényel nagy gondozást, a titán edények megfelelő karbantartása és tisztítása garantálja, hogy szépek maradnak, és hosszú ideig használhatóak legyenek.
Íme néhány alapvető karbantartási tipp.
- Ne tartsa a titán edényt vagy serpenyőt üres állapotban, nagy lángon egy-két percnél tovább. A titán gyorsan felmelegszik, és a túlzott hő befolyásolhatja a serpenyő színét.
- Ne dörzsölje túlzottan a bevonatot, mert a karcolással tönkreteszi azt. Amint befejezte a főzést használjon enyhe tisztítószeres puha szivacsot az edények tisztításához.
- Ne használjon súroló hatású tisztítószereket és eszközöket, például acélgyapot, nincs rá szükség a titán edények tisztításánál.
A jó minőségű titán edények egyetlen hátránya a magasabb ár és a csökkenő raktárkészlet
Titán edények között is vannak eltérések, amely a rétegek számában nyilvánul meg. Válassza a minél több réteggel gyártott edényeket. A mi serpenyőink öt réteg titán bevonattal vannak ellátva, amelyek kompromisszumok nélkül a legkiválóbb minőséget képviselik a legjobb áron. Ezzel a hátrányból is előnyt próbálunk kihozni, hiszen szeretnénk, hogy termékeink a szűkösebb költségvetéssel élők számára is megfizethető legyen. Raktárkészleteink erejéig várjuk székhelyünkön, ahol rugalmas nyitva tartási időben személyesen is átveheti a megrendelését, illetve csomagautomatába, vagy futárszolgálattal lakcímére is kérheti a kézbesítést.
Rengeteg fontos információ várja itt:
Teflon a szervezetben
Edények, fémek, egészség
Titán serpenyők
Friss hírek, aktuális témák. Kedvelje és kövesse Facebook oldalunkat.