+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

Sugárzásmérés

Tevékenységünk egyik jelentős területe a sugárzások mérése az ország egész területén

Szolgáltatásunk kiterjed a vizsgálaton túl az eredmények elemzésére, véleményezésére, valamint szakértői tevékenység végzésére. Sugárzásmérés Budapesten és vidéken is. Ha gyors és olcsó vizsgálatokra van szüksége, állunk rendelkezésére az alábbiak szerint. Mérések szabadterekre és zárt terekre egyaránt kiterjed, emelett igény esetén szaktanácsadást is nyújtunk. Cégeket, intézményeket, önkormányzatokat és magánszemélyeket készséggel kiszolgálunk. Vidéki telephelyünkről gyorsan elérünk az ország bármely pontjára, akár többnapos méréssorozatok elvégzését is vállaljuk. A vizsgálatokat a mintavételi helyszínen végezzük el, a vizsgálat eredményéről akár azonnali tájékoztatást adunk. Kérje ingyenes árajánlatunkat, vagy keressen minket elérhetőségeinken, esetleg hozza be a mintáit, szívesen segítünk szakmai tudásunkkal is.

Több mint 20 év szakértelemmel és professzionális mérőeszközökkel rendelkezünk. Évi több száz mintát, vizsgálunk magas minőségben, korrekt árakon. Az alábbi épületbiológiai méréseket, ionizáló-, alacsony- és magas frekvenciás sugárzások mérését, számításait, monitorozását végezzük.

 • Radon gáz koncentrációt mérünk családi házakban és földszintes lakásokban, illetve pincékben, szuterénekben kialakított lakásokban, irodákban, üzletekben, munkahelyeken
 • Radioaktív és radon sugárzásmérést végzünk, ha bizonytalan az építőanyag eredetében, felújítás, átépítés során az aljzatban vagy födémben salakot talál
 • Elektroszmog mérés szükséges, ha az ingatlan közelében trafó, magasfeszültségű vezeték, antennák, erőmű látható
 • A mobil kommunikációt lehetővé tevő infrastruktúra és elektromágneses jelek 5G -s frekvenciatartományba eső értékek mérése külső és belső térben történik
 • Komplex sugárzásmérési szolgáltatásunk magában foglalja a radon, radioaktív sugárzások, elektromos-, mágneses-, elektromágneses térerő és 5G frekvencia műszeres mérését

A releváns hazai jogszabályok és nemzetközi ajánlások ismeretében ügyfeleinket díjtalan szakmai tanácsadással támogatjuk. A megrendelő jelenlétében fejlett technológiát alkalmazunk, mérési eredményeink pontosak, a mérési tartományok szélesek. Minden esetben mérési lapot állítunk ki, mely felhasználható még nem jogi vita eldöntésére, megelőzve a pereskedést. Igény esetén külön díjazás ellenében jegyzőkönyvet, tanúsítványt  készítünk, egyedi szakértői szolgáltatást nyújtunk.
A méréseket Virág József műszaki szakértőnk végzi. Referenciáink között megemlítjük a Gresham Palotát, az OTP Mozsár utcai fiókját, CIB Bank Károly körúti fiókját, Kékestető legnagyobb fejlesztésében megvalósuló Hotel beruházását, Miskolc ikonikus jelképének a felújítási projektjét. Méréseinket jóváhagyja az ÁNTSZ. Pontos árajánlatot a konkrét feladat ismeretében adunk.

Radioaktív sugárzásmérés Gamma Scout eszközzel

Más által vett, székhelyünkre beszállított mintákat is vizsgálunk. Több minta mintavétele és vizsgálata esetén egyedi árkedvezményt biztosítunk.

 • Épület helyszíni radioaktív sugárzásmérés: 60 000 Ft / óra
 • Székhelyünkre eljuttatott 1 db minta sugárzásmérés, kiértékelés 30 000 Ft.
  Ugyanazon anyagból származó több minta vizsgálata az alapdíjon felül további 15 000 Ft/minta.

Jegyzőkönyv: 25 000 Ft/db

 • Gamma Scout w/ALERT sugárzásmérő eszközünk megvásárolható és készletről azonnal átvehető. Legalacsonyabb ár: 250 000 Ft.
 • Sugárzásmérő eszköz bérlés: 30 000 Ft/nap. Személyesen székhelyünkön előzetesen egyeztetett időpontban átvehető. Kaució a vételár összege.

Radioaktív sugárzás egészségügyi hatásai

Figyelmet érdemel a saját lakó és élő környezetünk. Állandó α-, β-, γ- sugárzást mérhetünk ahol az aljzat feltöltésre és födém szigetelésre salakot használtak. Mérni kell az 1990-ig gázszilikát téglából épült házakat, mivel a felhasznált adalékanyag származási helye általában ismeretlen. Minden sugárforrás egyedülálló a sugárzási típusában, és az emberre gyakorolt ​​kockázatában. Az ionizáló sugárzást a nukleáris reakciók képezik, és rendkívül káros a szervezetre. Amikor a sugárzás jelen van, a nagy energiájú részecskék áthaladnak a testen. Ezek ütközhetnek a szervezetben lévő atomokkal és megzavarhatják az atomszerkezetet. A károsodott sejtek replikációs mechanizmusa sérül és ellenőrizetlen sejtosztódás történik. Az ionizáló sugárzás negatív hatásainak leginkább érzékeny területek a csontvelő és a pajzsmirigy. A csontvelő sugárzással szembeni érzékenysége miatt a leggyakoribb sugárzás által kiváltott rák a leukémia. A sugárzás a test bármely részén rákot okozhat, de leggyakrabban tüdőrák, bőrrák, pajzsmirigyrák, myeloma multiplex, mellrák és gyomorrák kialakulásának nagy a kockázata.

Radonkoncentráció mérés

Műszeres vizsgálatunk célja az épületben radon által kibocsátott radioaktív alfa-részecskék kimutatása. Professzionális mérőműszerünk nemzetközi standardok alapján kalibrált, német certifikációval rendelkezik.

 • Radon teszt 2 napig: 38 000 Ft
 • Rövid távú radon vizsgálat 7 napig: 100 000 Ft
 • Hosszú távú radon vizsgálat 90 vagy 365 napig: 10 000 Ft / nap

Jegyzőkönyv / Tanúsítvány: 25 000 Ft/db

Radon gáz egészségügyi hatásai

A radon egy természetesen előforduló kémiai elem, színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz. A radon állandó háttérsugárzást okozva mindenhol jelen van. Geológiai és földrajzi eltérések, valamint a felhasznált építőanyagok határozzák meg a radon előfordulását. A radon veszélyes jellege a radioaktivitásából származik ami miatt mutagén, tehát genetikai károsodást okozó. A radon és bomlástermékei a földkéregből, kőzetekből, építőanyagokból a környezetbe diffundál, zárt térben pedig felhalmozódhat. A radon egészségügyi kockázata jelentős, mert a mai ember meglehetősen sok időt tölt zárt térben. Nem meglepő, hogy a lakosságot ért háttérsugárzás nagy részéért, az éves sugárterhelés 2/3-ért a radon felelős. A radon légzés útján kerül a szervezetbe és a tüdőben radioaktív módon bomlik, azaz további radioaktív elemeket termel. A radonmolekulák folyamatosan alfa-részecskéket bocsátanak ki, - ezért nevezzük ionizáló sugárzásnak. Ezek a részecskék bombázzák a tüdő szöveteit, és fizikailag károsíthatják az érintett sejtek DNS-ét tüdőrákot okozva. A DNS - mint a genetikai kód hordozója - szerkezeti módosulása, sérülése több generációra kiterjedő örökletes károsodás elindítója lehet.

Megelőzés Hazánkban radon feldúsulását akadályozó építési szabvány nincs érvényben. Meglévő épületek esetében csak utólagos radonmentesítésre van lehetőség. Első lépésként mérni kell a radon koncentrációt. Ezt követően a mérési adatokat feldolgozzuk, elemezzük, grafikonon ábrázoljuk. Az esetleges magasabb radon koncentráció csökkentésére kivitelezhetőségre és hatékonyságra tekintettel szaktanácsot adunk.

Célszerű a radon koncentrációt ellenőrizni háztulajdonosok, bérbeadók, bérlők számára, pincékben, szuterén-alagsori lakásokban, irodákban, üzletekben, társasház földszintes lakásaiban, családi házakban, óvodákban, iskolákban.

Elektromos-,  mágneses-, elektromágneses térerő, 5G frekvencia

 • Elektromos-, mágneses-, elektromágneses térerő-, valamint 5G frekvencia mérés : 60 000  Ft / óra

Jegyzőkönyv: 25 000 Ft/db

Alacsony frekvenciás mérőeszköz

Profi épületbiológiai mérésekhez készült eszköz. Az első olyan készülék, amely a hálózati áram (50 Hz) mellett a vasúti felsővezeték biológiailag fontos frekvenciáját is érzékeli, amely frekvencia a vasútvonalaktól néhány km-re is bizonyíthatóan észlelhető. A hálózati feszültségnek pl. a trafó állomásokból származó felharmonikusai is hamisítatlanul megjelennek. Egyedülálló nagy felbontása, a szigorú épületbiológiai határértékekkel való összehasonlítást is megengedi.

Magas frekvenciás mérőeszköz

Kombinált mérőkészülék professzionális mérési technikát biztosít 0,4-2,5 GHz között. A frekvenciatartomány lefedi a leggyakoribb hétköznapi sugárforrásokat. Az alkalmazott széles sávú mérési eljárásnak köszönhetően gyorsan juthatunk megbízható eredményekhez.

Elektroszmog analizátor 5G hálózathoz

Speciálisan sugárzás elemzésre és vezeték nélküli alkalmazások, PC-hálózatok konfigurációjához (Bluetooth, WLAN, WiFi, WIMAX). A 2,4-6 GHz közötti mérést tudunk végezni.
Az 5G technológia által igényelt alacsony teljesítmény nagyobb számú mobil bázisállomások és antennák telepítését igényli, ami viszont növeli a kapcsolódó sugárzásnak való kitettséget.
Az 5G-s frekvencia által keltett elektromágneses mező hatással lehet az emberi szervezetre.

Rövid távú hatások

A magasfeszültségű vezetékek, valamint trafók, transzformátorházak védősávon belül található ingatlanokban tartózkodók potenciális alanyai az elektromos és mágneses térerő életet veszélyeztető következményeinek.

Neurológiai: fejfájás, szédülés, hányinger, koncentrálási nehézség, emlékezetkiesés, ingerlékenység, depresszió, szorongás, álmatlanság, fáradtság, gyengeség, remegés, izomgörcsök, zsibbadás, bizsergés, megváltozott reflexek, izom-és ízületi fájdalom, láb / lábfej fájdalom "Influenzaszerű" tünetek, láz. További súlyos következmények közé tartoznak a görcsök, bénulás, pszichózis és a szélütés.
Szívbetegségek: szívdobogás, ritmuszavarok, fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban, alacsony vagy magas vérnyomás, lassú vagy gyors szívverés, légszomj.
Légzőrendszeri: arcüreggyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, asztma.
Dermatológiai: bőrkiütés, bőrgyulladás, viszketés, égő érzés, arc kipirulás.
Szemészeti: fájdalom vagy égő érzés a szemben, a nyomásérzés a szem mögött, romló látás, úszkáló homályok, szürkehályog.
Egyéb: emésztési zavarok, hasi fájdalom, pajzsmirigy problémák, petefészek-fájdalom, a szárazság ajkaknál, a nyelvnél, szájnál, szemnél, nagy szomjúság, kiszáradás, orrvérzés, belső vérzés, megváltozott cukoranyagcsere, immun rendellenességek, hajhullás, fájdalom a fogakban, a tömések környékén, romlott, csökkent szaglás, fülcsengés.

Hosszú ideje tartó elektroszmog terhelés esetén a következő tünetek léphetnek fel
Növekszik a sejtek degeneratív átalakulása, növekszik az oncogén aktivitás, az immunrendszer meggyengül, gyermekkori daganatok (leukémia/limfóma, agydaganat), felnőttkori daganatok (leukémia/limfóma, agy- és emlőrák), megváltozik a sejtek kalcium ion metabolizmusa, szignifikánsan növekszik a kromoszóma eltérések, a DNS szál törések száma, abnormális sejt szétválás, idegkárosodás, Sklerozis Multiplex, ALS, Alzheimer- és Parkinson betegség, agyi károsodás, Motoneuron betegség.
Melatonin szint csökkenése, alvási zavarok, kialvatlanság, álmatlanság, éjszakai verejtékezés, kimerültség, fáradtság, állandó gyengeség, fejfájás, migrén, koncentrációs zavarok, potencia és termékenységi zavarok, nyirokmirigy duzzadás, pajzsmirigy alul vagy túlműködés, fülzúgás, szédülés, pszichés zavarok, idegesség, depresszió, magas vérnyomás, fejfájás, reumás fájdalmak, emésztőrendszer zavarai, szívritmus zavarok, gyengülő immunrendszer, allergia, vetélés.

Védelmi szolgáltatás
Sugárzások folyamatosan hatnak! Az emberi életre veszélyt jelentő kockázat mértékéhez képest minimális költséget jelent a bemérés, illetve a szükséges védelem kiépítése.

Elsődleges szempont a védőtávolságok betartása!

 • számítógép monitor (CRT) 0,5 m
 • 50 W-os hangfal 1 m
 • parabola antenna 1 m
 • erősítő 1 m
 • rádiós ébresztőóra 1 m
 • adapterek, transzformátort tartalmazó lámpák stb. 1-1,5 m (pl. energiatakarékos izzók sugárzása 12-14 szerese a hagyományos izzóknak)
 • hűtő gép 1-2 m
 • TV készülékek 3 m
 • bekapcsolt mikrohullámú sütő 3 m
 • utcai (400V-os) légvezeték, kötegelt (csavart) kábel 15-50 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell!!!
 • utcai transzformátor állomások 50 -200 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!
 • városi és MÁV felső vezeték és berendezéseik 15-100 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!
 • 35 kV-os távvezeték 50 -80 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!
 • 120 - 400 kV-os távvezeték min 400 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!

A sugárzás külső ritmizáló jelként hat az élő szervezetre, az agyműködést, a légzést, a szívritmust és a vérkeringést befolyásolhatja, a vér fizikai összetételét megváltoztathatja, a sejtek információcseréjét és ezáltal magát az osztódási folyamatot is megzavarhatja. Az elektroszmog által érintett területen TILOS aludni, vagy huzamosan ott tartózkodni, ha a térerő meghalad egy bizonyos értéket. Az elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt hatása alvás alatt katasztrofális! Fontos, hogy legalább az alvás helyén még viszonylag kisebb intenzitású elektromágneses sugárzás esetén se kerüljön az ember feje ilyen zónába! A mágneses tér a leggyakoribb előfordulás mellett az igazi veszélyforrás,  és az említett komoly élettani hatások is főleg ehhez az elektroszmog típushoz tartoznak.

Bizonyított, hogy a legtöbb gondot okozó alacsony frekvenciás elektromágneses sugárzás elektromos összetevőjét vagy a rádiófrekvenciás sugárzást viszonylag egyszerűen, míg a leggyakoribb és legtöbb problémát okozó alacsony frekvenciás (50 Hz és felharmonikusai) mágneses teret, mágneses összetevőt csak igen nehezen és nagyon drágán, ferromágneses anyagokkal lehet árnyékolni.

Cégünk védekező eszközei közül speciális textíliát, festéket és lemezt alkalmaz, melyekkel gyakorlatilag az összes sugárzást tudjuk árnyékolni.

A körültekintő tanácsadással előkészített megfelelő szintű védelem pedig az eredményt tekintve nem csak az emberi egészség megóvását, de az ingatlan értékének a megtartását is szolgálja.

Költségek

A védelem kivitelezésének költsége egyedi helyszíni felmérés alapján számolható ki, mely a meglévő lokális sugárzási terhelési szintek, vagy az igényelt védelmi elvárások minőségétől függően alakul. Egyszeri beruházás, további üzemeltetési költség nincs!

Kivitelezés

Magas frekvenciás elektromágneses sugárzás ellen - elektroszmog-védelem kivitelezése több építőipari szakmán átívelő összetett tevékenység, melynek során körültekintő alapossággal, műszeres méréses diagnosztikával meghatározandók a védendő teret érintő konkrét sugárzási források, azok jellemzői, és a megfelelő védelmi technológiák. Külső sugárzási hatás csökkentésére nem elégséges a falfelületek árnyékolása, szükség van a homlokzati nyílászáró szerkezetek, üvegfelületek megfelelő árnyékolására is. A felhasznált árnyékolóanyagok mindegyike garantáltan kiváló minőségű. Kizárólag mérési jegyzőkönyvekkel bevizsgált termékekkel dolgozunk (lemezek, festékek, textíliák, fóliák). Alkalmazott technológiánk az elektromos változó térerők (alacsony frekvenciájú), mint pl. a váltakozó feszültség a vezetékekben, acélszelvényekben, berendezésekben, falakban stb., és az elektromágneses hullámok (magas frekvenciájú), mint pl. adóállomások, radarberendezések, mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok stb. nagy felületen való csökkentésére alkalmas. Ezt a megoldást ajánljuk ügyfeleinknek olyan kiemelt helyekre, helyiségekbe, mint pl. gyerek-, háló, dolgozószobák, nappalik, kórházak, rendelők, iskolák illetve óvodákban való felhasználásra.

Alacsony frekvenciás elektromos és mágneses sugárzás árnyékolására a legbiztonságosabb technológiák állnak rendelkezésünkre. Mágneses árnyékoló lemezt, tapétát, árnyékolt ajtót, mobil egységekhez sátrakat, árnyékoló védőruhát kizárólag csak cégünknél talál. A megfelelő tulajdonsággal bíró speciális anyagok mérhető védelmet nyújtanak, melyre 10 év garanciát vállalunk.