Edények Fémek és Egészség
Az étel elkészítéséhez használt fém típusa nemcsak a hús vagy a zöldség pirításának módját befolyásolhatja, hanem az elkészült étel minőségét és ízét is meghatározza. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagok, mint a csomagolás vagy az edények külön törvényi besorolás, uniós jogszabály vonatkozik. Ez alapján az élelmiszerekkel érintkező konyhai edényeket olyan anyagból és módon kell gyártani, hogy anyagukból semmi ne kerülhessen az ételbe. Az ólom, kadmium, cink és sárgaréz közvetlenül nem érintkezhet az étellel. Fontos, hogy megfelelően azonosítsa a főzéshez használt edénytípusokat, és válassza ki a legegészségesebbet saját biztonsága, valamint az étel minősége és íze érdekében. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget adni.
Edények Fémek és Egészség
Az Ön által használt edények, – akár alumíniumból, vasból, ólomötvözet, rézből vagy rozsdamentes acélból készültek, esetleg zománc, vagy teflon a bevonat – hatással lehetnek egészségére és ételeinek ízére. Az edények legbiztonságosabb fémei közé tartozik a rozsdamentes acél, az öntöttvas és a titán. A réz-, alumínium-, zománcos- és kerámia edények is jók lehetnek, bár ezeket érdemes a biztonsági óvintézkedések betartásával használni. Teflon bevonattal ellátott edényt ne használjon, akkor sem ha drága és ismert márka. Az olcsó és gazdaságos bármilyen tapadásmentes bevonatos edényeket kerülje, általában a gyártók nem tüntetik fel a bevonat összetételét, a vásárló pedig nincs tisztában a kockázatokkal.
Rozsdamentes – szívósság
A rozsdamentes acél valójában különféle fémekből áll. Ezek közül néhány a nikkel, a molibdén vagy a titán mellett vas és króm is lehet. Ahogy a neve is sugallja, szívósnak és ellenállónak számít, különösen azért, mert a titán megvédi a karcolásoktól, korróziótól vagy hőkárosodástól.
Egyik hátránya, hogy nem vezeti olyan egyenletesen a hőt, mint más fémek, például a réz. Ennek eredményeként az edények alja rézzel vagy alumíniummal van bélelve, hogy javítsa a hő egyenletességét.
A rozsdamentes acél azonban továbbra is az egyik legbiztonságosabb fém, amellyel főzni lehet. Erős és viszonylag olcsó, nem sérül meg a magas hőhatástól, és megőrzi kopásállóságát. Valószínűleg nem kell attól tartani, hogy ezen fémek bármelyike beszivárog az ételedbe; ha mégis, akkor valószínűleg ritkán lennének egészségügyi problémák.
Öntöttvas – tartósság
Az öntöttvas serpenyő egy másik népszerű konyhai cikk, amelyet elődeink valószínűleg gyakran használtak a múltban. Ezek a serpenyők a rozsdamentes acél mellett egy másik nagyszerű, tartós, költséghatékony megoldást jelentenek. Alacsony egészségügyi kockázattal is rendelkeznek.
A vas az egyetlen fém, amely az öntöttvas serpenyőkben szerepel, és az edényekből kiszivárgó kis mennyiség vas valószínűleg nem káros. A vas egy ásványi anyag, amely természetesen megtalálható a szervezetben és számos egészséges élelmiszerben, például babban, tojásban, májban, vörös húsokban és tenger gyümölcseiben. A szervezetnek vasra van szüksége a hemoglobin előállításához és a vörösvértestek megfelelő működéséhez.
Néhány ember vashiányt vagy vérszegénységet is tapasztalhat, ami fáradtsághoz, gyengeséghez vagy szédüléshez vezethet. Ezekben az esetekben az öntöttvason főzés valóban hasznos lehet, mivel valamivel több vas kerülhet az ételbe.
Öntöttvas edényeit azonban tisztítania és ápolnia kell, hogy sokáig megőrizze azokat. Kerülje az öntöttvas súrolását; ehelyett öblítse le és szárítsa meg. Ezenkívül az öntöttvas serpenyő belsejének olajjal való bevonása megakadályozhatja a rozsdásodást.
Titán – biztonság
Az egyik legbiztonságosabb és legegészségesebb főzéshez használt fém a titán, egy stabil kémiai elem, amely a földkéregben található. Ezzel az egy mondattal mindent el is mondtam.
A titán edények biztonsága leginkább azon a tényen múlik, hogy ez a fém hihetetlenül tartós és ellenáll a korróziónak.
Az emberi szövettel való kompatibilitása miatt a titánt egyre nagyobb mértékben használják a mai modern világban.
Magas szabványokat alkalmaz a technológia, a felhasználók számára nyújtott előnyök, az érték és az integritás tekintetében. Míg a titán edénybiztonság miatt népszerű választás a konyhai edényekhez, ipari felületeken, sőt orvosi és fogorvosi célokra is használják. Bízhat abban, hogy a titán története biztonságos és sikeres volt a legtöbb felhasználási helyzetben.
Az egyetlen dolog, amit érdemes ellenőrizni a titán edények biztonsága érdekében, az az, hogy mivel ötvözték a bevonatot és hány rétegben vitték fel az edény belső felületére. A nálunk vásárolható edények titán bevonata nem tartalmaz rezet és alumíniumot, semmilyen mérgezőanyagot, TEFLON-, PFOA-, PTFE-, NIKKEL-, KADMIUM-, ÓLOMMENTES és öt réteg titán-oxid bevonattal van ellátva. Ne mérgezze magát, használjon titán serpenyőt.
A réz előnyei és hátrányai
A réz a természetben megtalálható kémiai elem és fém, amelyet gyakran használnak edényekben, mert magas az elektromos vezetőképessége.Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyet élelmiszerből kapunk. Ajánlott étrendi mennyisége egy felnőtt számára körülbelül napi 900 mikrogramm, amely táplálékkal könnyen elérhető. Az ajánlott rézmennyiség pótlásának elmulasztása káros, és bizonyos betegségek kockázati tényezője lehet. De előfordulhat rézmérgezés is. A hosszú ideig tartó magas szintű rézexpozíció májkárosodást vagy gyomorproblémákat okozhat, beleértve az émelygést, hasmenést és hányást.
Bár a réz edényeket gyakran más fémekkel vonják be, hogy megakadályozzák a réz beszivárgását az ételbe, ez a bélés azzal a kockázattal jár, hogy idővel feloldódik. Ez előfordulhat savas élelmiszereknek való kitettségből, dörzsölőszerrel való súrolásból vagy mosásból, vagy egyszerűen az idővel történő elhasználódás miatt.
Kis mennyiségű réz bejutása a szervezetbe általában ártalmatlan. Azonban nagyobb mennyiségek, különösen hosszú távon, károsak lehetnek az egészségre, és irritációt okozhatnak az orrban, a szájban és a szemekben. Súlyos esetekben a réztoxicitás máj- és vesekárosodást is okozhat. Ha ragaszkodik a réz edényekhez, a nagy mennyiségű réz felhalmozódás hatásának elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy bélelt réz edényeket vásároljon, ne pedig béleletlen. Ne használjon karcos edényeket. Kerülje az erősen savas ételek, például ecet vagy gyümölcslevek rézben való főzését vagy tárolását. A savas élelmiszer feloldhatja a fémbélést, és réz kerülhet az ételbe. Végül gondoskodjon rézserpenyőiről úgy, hogy óvatosan és alaposan mossa meg és szárítsa meg őket, kerülje a súrolást, és idővel ellenőrizze, hogy a bélés elvékonyodott-e.
Rengeteg fontos információ várja itt:
Teflon a szervezetben
Titán edények előnyök és hátrányok
Titán serpenyők
Friss hírek, aktuális témák. Kedvelje és kövesse Facebook oldalunkat.