+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

okostelefon használata

Tippek okostelefon és táblagép felhasználói számára

Tippek az okostelefon és táblagép felhasználói számára

Csakúgy, mint a klasszikus mobiltelefonok, az okostelefon is nagy frekvenciájú elektromágneses tereket használnak a beszéd és az adatok továbbítására. A mobil kommunikációs kapcsolatok mellett az okostelefonok általában a vezeték nélküli LAN (wi-fi) szolgáltatást is igénybe vehetik.

Hasonlóan ez a helyzet a táblagépek esetében: nagyfrekvenciás mezőket használnak wi-fi kapcsolatokhoz, és gyakran beépített mobil kommunikációval is rendelkeznek.

Az UMTS vagy LTE szabványt használó okostelefonok, mobiltelefonok és táblagépek kevesebb sugárzást bocsátanak ki

A modern mobil kommunikációs eszközöknek előnye van a régebbi modellekkel szemben: Gyakran UMTS szabvány vagy az utóbbi időben LTE szabvány használatával is továbbítják. A GSM- szabványhoz képest ezek a szabványok alacsonyabb szintű elektromágneses teret generálnak kapcsolatok kialakításakor.

A GSM szabvány a maximális energiát használja fel a hívás beállításához. Ezután az eszköz beállítja a szükséges átviteli teljesítményt. UMTS vagy LTE szabvány használatakor a mobil kommunikációs eszköz pontosan ellenkezőleg működik. Megkezdi a kapcsolat létrehozását a legalacsonyabb átviteli teljesítmény felhasználásával, majd a szükséges teljesítményre növeli.

A tudomány és a technológia jelenlegi állása szerint a mobil kommunikáció nem jelent egészségügyi kockázatot. A technológia azonban még mindig túlságosan új ahhoz, hogy meggyőzően megítélhessük a hosszú távú hatásokat. Minden, a gyermekekre gyakorolt ​​hatással kapcsolatos kérdést szintén még nem kaptak meggyőző választ. Ezért azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy ne hagyják figyelmen kívül az elővigyázatossági intézkedéseket.

Vegye figyelembe az alacsony SAR- értékeket vásárláskor

Az alacsony SAR- értékek figyelembevétele vásárláskor csökkentheti az egyéni expozíciót. A készüléket alacsony sugárzásúnak kell tekinteni SAR- értékig, 0,5 watt / kg, ha „a telefont közvetlenül a fül mellett tartják hívás közben”. A jelenleg elérhető okostelefonok 41% -a osztályozható „alacsony sugárzású” kategóriába ebben a használati esetben.

A gyártó által megadott SAR- értéket a vonatkozó mérési távolság egészíti ki. A legmagasabb SAR- értéket (2 watt / kg) szintén meg kell őrizni az eszköz testen történő működése közben. A mérési norma korábban akár 2,5 cm mérési távolságot tett lehetővé. A mindennapi életben azonban a testfelület és az eszköz között 2,5 cm-nél kisebb távolságok fordulnak elő nagyon gyakran. Az EN 62209-2 európai szabvány szerint a gyártók határozzák meg a SAR-értékeket a használati esetre: „A telefon viselése a testen 0,5 cm-es szabványos távolságra. Ezért a vonatkozó használati esetek értékei összehasonlíthatók egymással.

Ha a táblagépek beépített mobil kommunikációval rendelkeznek, akkor szintén meg kell felelniük a SAR- határértéknek.

Az egyéni sugárterhelés csökkentése

Saját viselkedésünk révén is csökkenthetjük a szervezetünket ért sugárzást. A mobiltelefonokon történő telefonhívások kezdeményezésére vonatkozó ajánláson kívül vannak speciális tippek az okostelefonok és táblagépek által kínált alkalmazásokhoz:

  • Hívás kezdeményezése fülhallgatóval. Ez vonatkozik az okostelefonokra és a klasszikus mobiltelefonokra.
  • Az interneten való böngészést és az e-mailekhez való hozzáférést lehetőleg csak akkor kell elvégezni, ha jó a vétel vagy wi-fi. A Wi-Fi hálózatok átviteli teljesítménye általában alacsonyabb, mint az UMTS , GSM vagy LTE mobil kommunikációs szabványoknál.
  • Az e-maileket csak akkor érheti el kézzel, ha szükséges.
  • Telefonhívás közben kerülje az e-mailek fogadását. Ha különösen alacsonyan szeretné tartani a személyes sugárterhelését, kapcsolja ki a háttér-adatforgalmat.
  • Ha az okostelefonját a testén hordja, ügyeljen a gyártó által megadott minimális elkülönítési távolságra. Használja a mellékelt hordozható kiegészítőket.
  • Amikor táblagépével vagy okostelefonjával szörföz az interneten, ügyeljen arra, hogy elegendő távolság legyen a testétől. A nagyfrekvenciás mezőknek való kitettség jelentősen csökken a távolság növekedésével.
  • Vásárláskor figyeljen a lehető legalacsonyabb SAR- értékre.

Okostelefon és táblagép gyermekek számára?

Különösen fontos a gyermekek sugárterhelés minimalizálása. Még mindig fejlődnek, és ennélfogva érzékenyebben reagálhatnak az egészségre.

Ajánlások különösen gyermekek és fiatalok számára

Kapcsolja ki az „adatátvitel mobil kommunikáción keresztül” lehetőséget. Ez lehetővé teszi gyermekének, hogy menet közben hívásokat fogadhasson és offline játékot játsszon. Ha feltétlenül kívánatos online játékot játszani az okostelefonon vagy táblagépen, akkor ezt otthon wi-fi kapcsolaton keresztül kell megtenni. A játék időtartamát korlátozottan kell tartani, nemcsak a sugárvédelem miatt.