+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

5G mobiltelefon

Ajánlások mobiltelefon hívásokhoz

Ajánlások mobiltelefon hívásokhoz

A mobil kommunikáció nagyfrekvenciás elektromágneses tereket használ az információk továbbítására. A jelenlegi ismeretek szerint az ajánlott határértékek betartásával elegendő védelem biztosítható az egészségügyi kockázatokra tekintettel.

Azonban bizonytalanságok vannak a kockázatértékelésben. Ide tartoznak:

  • a felnőttek hosszú távú, magas frekvenciájú elektromágneses tereknek való kitettségének lehetséges veszélyei mobiltelefon-hívások kezdeményezésekor (intenzív mobil használat több mint 10 éve)
  • annak a kérdésnek, hogy a mobiltelefonok gyermekek általi használata hatással lehet-e az egészségre

Ezen tudományos bizonytalanságok miatt elővigyázatossági okokból javasoljuk az elektromágneses mezők expozíciójának csökkentését.

Tippek mobiltelefon használatakor

Az elektromágneses mezők, amelyek a test közelében egy mobiltelefon használatakor fordulnak elő, általában sokkal erősebbek, mint például a mobil kommunikációs bázisállomások körüli mezők. Ajánlásunk a mobiltelefonok használatára vonatkoznak. Céljuk a magas frekvenciájú mezők erősségének (intenzitásának) csökkentése és az expozíció időtartamának rövidítése:

  • Használjon vezetékes telefont, ha választhat a vezetékes és a mobiltelefon között.
  • Tartsa a mobiltelefon-hívásokat a lehető legrövidebb ideig.
  • Ha lehetséges, ne kezdeményezze a hívást, ha rossz vételű, például külső antenna nélküli autóban. Minél gyengébb a kapcsolat a legközelebbi bázisállomással, annál nagyobb a jel, amelyet a mobiltelefonnak ki kell bocsátania – és ezért a nagyfrekvenciás mező erőssége (intenzitása). Például az autó alváz rontja a kapcsolatot, ezért a mobiltelefon nagyobb kimenettel továbbítja.
  • Használjon olyan mobiltelefonokat, amelyek a fejét a legkisebb erősségű mezőknek teszik ki. Minél alacsonyabb a mobiltelefon SAR- értéke ( fajlagos abszorpciós sebessége ), annál alacsonyabb a térerő. Az elérhető mobiltelefon-modellek SAR- értéke megtalálható a SAR- listában . A mobiltelefon-gyártók a SAR- értéket általában a használati utasításban meghatározott feltételek mellett mutatják be. A megfelelő információk gyakran megtalálhatók a mobiltelefon-gyártók webhelyein.
  • Használjon fejhallgatót. A mezők intenzitása gyorsan csökken az antennától való távolság növekedésével. A fülhallgató használata jelentősen megnöveli a fej és az antenna közötti távolságot. A fej ezért kevésbé van kitéve a telefonhívások során.
  • Használjon szöveges üzeneteket, mivel akkor a mobiltelefont nem tartja a fejéhez.

Ezek az ajánlások egyszerűen és hatékonyan minimalizálják a személyes sugárterhelést anélkül, hogy elhagynák a mobiltelefonok előnyeit. Különösen fontos a gyermekek sugárterhelésének minimalizálása, mivel ők még fejlődnek, és ezért egészségükre érzékenyebben reagálhatnak. Javasoljuk, hogy a gyermekek ne használják a mobiltelefonokat, vagy legalább a lehető legkisebb mértékben tegyék azt.

Elektronikus implantátumok

Az elektronikus eszközök az emberi testnél érzékenyebben reagálhatnak a nagyfrekvenciás sugárzásra. Példa erre az implantált pacemaker, amely káros körülmények között megszakíthatja funkcióját. A mobiltelefonok interferenciahatásait megfigyelték az egyes szívritmus-szabályozókon, legfeljebb 20 cm távolságra az eszközök között. A szívritmus-szabályozóval élő személyeknek védekezniük kell ezzel szemben, és ne tartsák a mobiltelefonjukat közvetlenül a test felső részén, készenléti állapotban ne viseljék kabátjukban. A mobiltelefon-antenna és a pacemakerek közötti szokásos, több mint 20 cm-es távolságon a normál telefonhasználat nincs hatással a szívritmus-szabályozóra.

Hallókészülék

A zajok interferenciája akkor fordulhat elő, ha hallókészülékeket használnak a mobil kommunikációs eszközök közelében. Itt javasoljuk, hogy tartsa meg a távolságot, vagy kapcsolja ki a hallókészüléket, amikor maga kezdeményez hívást!

Kórházban

Problémák felmerülhetnek a kórházi mobiltelefon használat révén; időnként az érzékeny orvostechnikai eszközök akár 1-2 méter távolságban is interferenciát szenvedhetnek. Ügyeljen arra, hogy elegendő távolság legyen az érzékeny orvosi elektronikus berendezésektől, – különösen az intenzív osztályokon és a műtőben. Ezért szigorúan be kell tartani a kórházakban a mobil kommunikáció tilalmát.

Repülőgépen

A fedélzeti elektronika zavarásának elkerülése érdekében korlátozni kell a mobiltelefonok használatát legfőképp felszállás és leszállás közben. A repülés során azonban a légitársaság engedélyezheti mobiltelefonok használatát.

Autóban

A vezeték nélküli telefonok kihangosító nélküli használata vezetés közbeni tilalmát a járművezető zavarása és figyelmetlensége miatt indokolja. Mivel a figyelemelterelés akkor is fennáll, ha kihangosítót használ, a vezetés közben történő hívást lehetőleg kerülni kell.