+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

elektromágneses mezők

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásai

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásai

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásai az energiaelnyelés és melegítés következtében

 • A sugárfrekvenciás elektromágneses tereket a test elnyeli, és később különféle hatásokat válthat ki.
 • Az energiaelnyelés erőssége az elektromágneses mezők erősségétől és frekvenciájától, valamint a biológiai szövet tulajdonságaitól és szerkezetétől is függ.
 • A rádiófrekvenciás elektromágneses terek miatti erők és melegítés egyértelműen bebizonyítottak, melyek fizikailag meg vannak határozva.
 • A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásának szempontjából a legfontosabb a test által elnyelt energia. A referenciamennyiség a fajlagos abszorpciós sebesség ( SAR, egység: watt kilogrammonként – W / kg ). Ez jelzi a szövet kilogrammján elnyelt energiát (energia / időegység).

Az élő rendszerek, beleértve az embereket is, sok elektromosan töltött részecskét és poláris molekulát tartalmaznak. A poláris molekulák a vízmolekulák összességében elektromosan semlegesek, de részleges töltéssel rendelkeznek, amely egyik végén negatív, a másik végén pedig pozitív. Az elektromos és a mágneses mezők az elektromosan töltött vagy poláris molekulákat elmozdítják, ha erre erőt gyakorolnak. Az elektromágneses mezők hatására ezek a részecskék nagyon gyorsan mozognak időben a mező frekvenciájával. Ily módon egymáshoz dörzsölődnek és hőt termelnek. Ilyen hőhatásokat állítólag a vezeték nélküli alkalmazások mezői nem generálhatnak, mivel nem elég erősek.

Hőhatás

A hőhatás döntő fontosságú tényező az emberi rádiófrekvenciás mezők lehetséges egészségügyi hatásainak szempontjából. Ha a rádiófrekvenciás mezők az emberi testre hatnak, akkor lehetősége van arra, hogy ezt a kiegészítő hőt kompenzálja az úgynevezett hőszabályozó válasz révén:

 • Ha a melegedés helyben korlátozott, ez a kiegészítő hő általában a véráram révén eloszlik.
 • Ha az egész test felmelegszik, akkor a bőr vérellátása növekszik, a hő lecsapódik a bőr felületén (izzadás).

Egészségkárosodás csak akkor várható el, amíg bizonyos küszöbértékeket túllépnek, és a test hőszabályozó reakciója nem romlik. Káros egészségügyi hatások akkor lépnek fel, ha a testhőmérséklet hosszú ideig jelentősen megemelkedett:

 • a metabolikus folyamatok károsodnak
 • viselkedésbeli változások lépnek fel
 • az embrionális fejlődésre gyakorolt ​​káros hatások bekövetkeznek

A szem területén a tartós hyperthermia elősegíti a szürkehályog és más szembetegségek kialakulását. Az agy és a here is különösen hőérzékeny.

Fajlagos energiaelnyelési arány ( SAR )

A rádiófrekvenciás mezők biológiai hatásaira a legfontosabb a testben elnyelt energia. A referenciamennyiség a fajlagos abszorpciós sebesség ( SAR, mérési egység: watt kilogrammonként – W / kg ). Meghatározza a testtömeg-kilogrammonként felszívott energiát (energia / időegység). A rádiófrekvenciás elektromágneses mezőknek az egész testnek kitett expozíciója, amely átlagosan 4 W / kg SAR- értékeknek felel meg, az emberek hőmérséklete körülbelül 1 Celsius fokot növeli. Összehasonlításképpen: a normál izom aktivitás 3–5 watt / kg-nak felel meg.

Behatolási mélység

A penetráció mélysége fontos tényező a rádiófrekvenciás sugárzásnak az élő szervezetekre gyakorolt hatására. Ez erősen függ a gyakoriságtól :

 • Az amplitúdó- modulált sugárzásra ( AM ) használt elektromágneses mezők a megaherc tartományban körülbelül 10–30 centiméterre hatolnak be a testbe.
 • A mobil kommunikációs hálózatok frekvenciatartományában (körülbelül 1 gigaherc ( GHz )) az elektromágneses mezők csak néhány centiméterre hatolnak be a biológiai szövetbe.
 • A radarberendezésben használt 10 gigaherc feletti frekvenciák esetén a penetráció mélysége 1 mm alatt van.
 • Még magasabb frekvenciákon az elektromágneses mezők csak a bőr felületén hatásosak.

Rezonancia

A rezonancia egy másik jelenség, amelyet figyelembe kell venni a rádiófrekvenciás sugárzás hatásának értékelésekor. Ebben az összefüggésben a test mérete fontos, mivel a test vevőantennaként működik. Ha a test mérete körülbelül a sugárzási hullámhossz fele, akkor a „rezonancia tartományban” van, ahol az energiaelnyelés a legnagyobb.

A rezonancia- abszorpció frekvenciatartománya függ a test méretétől és az ember tájolásától az elektromágneses mezőben. Felnőtteknél körülbelül 70 megahertz, gyermekeknél pedig körülbelül 100 megahertz. Ezt a frekvenciatartományt nagyon magas frekvenciájú (VHF) sugárzásra használják.

Mikrohullámú hallás

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők különleges hatását rövid, erős impulzusok eredményezik. Bizonyos körülmények között ezek az impulzusok zümmögésként vagy kattanásként hallhatók. Ezt a hatást „mikrohullámú hallásnak” nevezzük. Jelenleg elfogadott mechanizmusa a szövet hőre elasztikus tulajdonságain alapszik. Rövid, nagy teljesítményű rádiófrekvenciás jelek miatt az agy szöveti részei felmelegszenek és bővülnek. Ezzel gerjesztik a hallható tartományban fekvő szövetek mechanikai hullámait és stimulálják a belső fülét.

Az érzékelhető akusztikus ingerek generálásához egy impulzusonként nagyon magas energia szükséges. Ha az impulzusonkénti energia korlátozott, akkor ezek a hatások nem fordulhatnak elő. A rádió- és televízióadók, valamint a mobil távközlés elektromágneses terei nem idézhetik elő a „mikrohullámú hallást”. A nagy teljesítményű radar egységek közvetlen közelében észlelés lehetséges.

Nem hőhatások

A jól ismert és biofizikailag bizonyított nem-termikus hatások, amelyek például az erőteljes erőhatások sejtekre gyakorolt ​​hatásából származnak, csak a hőhatásokat kiváltó mező erősségénél jóval nagyobb térerősséggel fordulnak elő. Azonban a határérték alatti nem termikus hatások vitát válthatnak ki a nyilvánosság körében. A rádiófrekvenciás mezők alacsony intenzitása mellett fellépő nem hőhatások miatti lehetséges egészségügyi hatásokat még tudományosan nem lehetett bizonyítani.

Elektromágneses sugárzás mérésével lehetőséget biztosítunk ügyfeleinknek arra, hogy megtudják milyen mértékű expozíciónak vannak kitéve.