+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

elektromágneses mezők

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásai

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásai

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásai az energiaelnyelés és melegítés következtében

 • A sugárfrekvenciás elektromágneses tereket a test elnyeli, és később különféle hatásokat válthat ki.
 • Az energiaelnyelés erőssége az elektromágneses mezők erősségétől és frekvenciájától, valamint a biológiai szövet tulajdonságaitól és szerkezetétől is függ.
 • A rádiófrekvenciás elektromágneses terek miatti erők és melegítés egyértelműen bebizonyítottak, melyek fizikailag meg vannak határozva.
 • A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők biológiai hatásának szempontjából a legfontosabb a test által elnyelt energia. A referenciamennyiség a fajlagos abszorpciós sebesség ( SAR, egység: watt kilogrammonként – W / kg ). Ez jelzi a szövet kilogrammján elnyelt energiát (energia / időegység).

Az élő rendszerek, beleértve az embereket is, sok elektromosan töltött részecskét és poláris molekulát tartalmaznak. A poláris molekulák a vízmolekulák összességében elektromosan semlegesek, de részleges töltéssel rendelkeznek, amely egyik végén negatív, a másik végén pedig pozitív. Az elektromos és a mágneses mezők az elektromosan töltött vagy poláris molekulákat elmozdítják, ha erre erőt gyakorolnak. Az elektromágneses mezők hatására ezek a részecskék nagyon gyorsan mozognak időben a mező frekvenciájával. Ily módon egymáshoz dörzsölődnek és hőt termelnek. Ilyen hőhatásokat azonban a vezeték nélküli alkalmazások mezői állítólag nem generálhatnak, mivel nem elég erősek.

Hőhatás

A hőhatás döntő fontosságú tényező az emberi rádiófrekvenciás mezők lehetséges egészségügyi hatásainak szempontjából. Ha a rádiófrekvenciás mezők az emberi testre hatnak, akkor lehetősége van arra, hogy ezt a kiegészítő hőt kompenzálja az úgynevezett hőszabályozó válasz révén:

 • Ha a melegedés helyben korlátozott, ez a kiegészítő hő általában a véráram révén eloszlik.
 • Ha az egész testet felmelegszik, akkor a bőr vérellátása növekszik, a hő lecsapódik a bőr felületén (izzadás).

Egészségkárosodás csak akkor várható el, amíg bizonyos küszöbértékeket túllépnek, és a test hőszabályozó reakciója nem romlik. Káros egészségügyi hatásokat akkor lépnek fel, ha a testhőmérséklet hosszú ideig jelentősen megemelkedett:

 • a metabolikus folyamatok károsodnak
 • viselkedésbeli változások lépnek fel
 • az embrionális fejlődésre gyakorolt ​​káros hatások bekövetkeznek

A szem területén a tartós hyperthermia elősegíti a szürkehályog és más szembetegségek kialakulását. Az agy és a here is különösen hőérzékeny.

Fajlagos energiaelnyelési arány ( SAR )

A rádiófrekvenciás mezők biológiai hatásaira a legfontosabb a testben elnyelt energia. A referenciamennyiség a fajlagos abszorpciós sebesség ( SAR, mérési egység: watt kilogrammonként – W / kg ). Meghatározza a testtömeg-kilogrammonként felszívott energiát (energia / időegység). A rádiófrekvenciás elektromágneses mezőknek az egész testnek kitett expozíciója, amely átlagosan 4 W / kg SAR- értékeknek felel meg, az emberek hőmérséklete körülbelül 1 Celsius fokot növeli. Összehasonlításképpen: a normál izom aktivitás 3–5 watt / kg-nak felel meg.

Behatolási mélység

A penetráció mélysége fontos tényező a rádiófrekvenciás sugárzásnak az élő szervezetekre gyakorolt hatására. Ez erősen függ a gyakoriságtól :

 • Az amplitúdó- modulált sugárzásra ( AM ) használt elektromágneses mezők a megaherc tartományban körülbelül 10–30 centiméterre hatolnak be a testbe.
 • A mobil kommunikációs hálózatok frekvenciatartományában (körülbelül 1 gigaherc ( GHz )) az elektromágneses mezők csak néhány centiméterre hatolnak be a biológiai szövetbe.
 • A radarberendezésben használt 10 gigaherc feletti frekvenciák esetén a penetráció mélysége 1 mm alatt van.
 • Még magasabb frekvenciákon az elektromágneses mezők csak a bőr felületén hatásosak.

Rezonancia

A rezonancia egy másik jelenség, amelyet figyelembe kell venni a rádiófrekvenciás sugárzás hatásának értékelésekor. Ebben az összefüggésben a test mérete fontos, mivel a test vevőantennaként működik. Ha a test mérete körülbelül a sugárzási hullámhossz fele, akkor a “rezonancia tartományban” van, ahol az energiaelnyelés a legnagyobb.

A rezonancia- abszorpció frekvenciatartománya függ a test méretétől és az ember tájolásától az elektromágneses mezőben. Felnőtteknél körülbelül 70 megahertz, gyermekeknél pedig körülbelül 100 megahertz. Ezt a frekvenciatartományt nagyon magas frekvenciájú (VHF) sugárzásra használják.

Számos állatkísérletet végeztek olyan egerekkel, amelyek rezonancia gyakorisága több gigaherc tartományban van. Az egér energiaelnyelése rezonanciafrekvenciáján (kb. 2 gigaherc) sokkal magasabb, mint egy embernél azonos frekvencián. Ezt figyelembe kell venni, amikor az állatkísérletek eredményeit extrapolálják az emberekre.

Mikrohullámú hallás

A rádiófrekvenciás elektromágneses mezők különleges hatását rövid, erős impulzusok eredményezik. Bizonyos körülmények között ezek az impulzusok zümmögésként vagy kattanásként hallhatók. Ezt a hatást “mikrohullámú hallásnak” nevezzük. Jelenleg elfogadott mechanizmusa a szövet hőre elasztikus tulajdonságain alapszik. Rövid, nagy teljesítményű rádiófrekvenciás jelek miatt az agy szöveti részei felmelegszenek és bővülnek. Ezzel gerjesztik a hallható tartományban fekvő szövetek mechanikai hullámait és stimulálják a belső fülét.

Az érzékelhető akusztikus ingerek generálásához egy impulzusonként nagyon magas energia szükséges. Ha az impulzusonkénti energia korlátozott, akkor ezek a hatások nem fordulhatnak elő. A rádió- és televízióadók, valamint a mobil távközlés elektromágneses terei nem idézhetik elő a „mikrohullámú hallást”. A nagy teljesítményű radar egységek közvetlen közelében észlelés lehetséges.

Nem hőhatások

A jól ismert és biofizikailag bebizonyított nem-termikus hatások, amelyek például az erőteljes erőhatások sejtekre gyakorolt ​​hatásából származnak, csak a hőhatásokat kiváltó mező erősségénél jóval nagyobb térerősséggel fordulnak elő. Azonban a határérték alatti nem termikus hatások vitát válthatnak ki a nyilvánosság körében. A rádiófrekvenciás mezők alacsony intenzitása mellett fellépő nem hőhatások miatti lehetséges egészségügyi hatásokat még tudományosan nem lehetett bizonyítani.