+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

5G technológia

Az 5G technológia előnye, hogy mindenhol elérhető lesz a gyors és korlátlan mobilnet, egyszerre több eszköz csatlakozhat a mobilhálózatra, és 1 miliszekundumra csökken a válaszidő kétoldalú kommunikáció esetén. Az önjáró autók, a hanggal aktivált asszisztensek és az intelligens hűtőszekrények csak néhány példa arra, hogyan lehetne használni az új mobiltelefon-technológia magasabb adatátviteli sebességét. Vannak azonban bizonyos aggodalmak is. Ez magában foglalja különösen azt a kérdést, hogy az 5G terjedése szintén egészségügyi kockázatot jelent-e.

Elvileg két szempontot kell figyelembe venni:

  • a műszaki követelmények ( pl. mobil bázisállomások és végberendezések)
  • a növekvő adatátviteli volumen

Az 5G sok műszaki szempontja összehasonlítható a korábbi mobil rádióstandardokkal: Például az 5G-t kezdetben frekvenciasávokban fogják használni.

amelyekben a mobil rádió már működik (2 GHz-es sáv)
amelyeket összehasonlítható felhasználásokra szántak (3,6 GHz sáv)
amelyek az ilyen frekvenciasávok mellett vannak (700 MHz sáv)

A mobil rádió korábbi generációinak sok eredménye átvihető az 5G-be

A mobil rádióból származó elektromágneses mezők lehetséges egészségügyi hatásait vizsgáló tanulmányok eredményei nagyrészt átvihetők az 5G-re. A frekvenciatartományt szándékosan széles körben határozták meg. Néhány tanulmányban meghaladta a jelenleg a mobil kommunikációhoz használt tartományokat. A mobil bázisállomásokra érvényes határértékeken belül és a mobiltelefonok termékbiztonsági követelményeinek betartásával tehát nincs megerősített bizonyíték a mobil rádió káros hatásáról.

Egy további bővítési lépésben a miliméteres vagy centiméteres hullámtartományban is magasabb frekvenciasávokat terveznek 5G-re ( pl . 26 GHz, 40 GHz sávban vagy akár 86 GHz frekvenciára ). Feltételezhető, hogy ezeken a területeken a meglévő határértékek alatt nem várható egészségügyi hatás. Mivel azonban erre a területre csak kevés eredmény áll rendelkezésre, a további kutatások szükségessége elengedhetetlen. A nagyfrekvenciás elektromágneses terek abszorpciója a testfelülethez nagyon közel, a miliméteres vagy centiméteres hullámtartományban történik. Így lehetséges hatások vannak a bőrre és a szemre, a belső szervekre gyakorolt ​​közvetlen hatások nem várhatók.

  • A 2G, 3G és 4G mobil kommunikációhoz hasonlóan az 5G mobil kommunikációs szolgáltatások által kiszolgálandó területeket a hálózat üzemeltetői cellákra osztják. A cellákban az állandó rádióadók (bázisállomások) biztosítják a mobil kommunikációs szolgáltatások biztosítását. A bázisállomások antennáikkal továbbítják és fogadják a magas frekvenciájú elektromágneses hullámokat. Ezeket a vezeték nélküli kommunikációhoz használják a felhasználó végberendezéseivel. A mobil kommunikációs cellák mérete száz méternél kevesebbtől több kilométerig terjedhet. A különféle hálózati szolgáltatók rádiócellái térben átfedésben lehetnek, ugyanúgy, mint egy operátor rádiócellái, ha eltérő frekvenciákat használnak.
  • Az 5G bázisállomások maximális átviteli teljesítménye többek között a szállítandó mobil kommunikációs cellák méretétől függ. Az épületek beltéri ellátására szánt állomások várhatóan jó átviteli képessége jóval egy watt alatt lenne. Az egyes utcákat lefedő és az épület falaira vagy utcai lámpákra felszerelt bázisállomások csak néhány wattot képesek kezelni. A nagyobb területeket lefedő rendszereket háztetőkre vagy speciálisan felállított, önálló mobil oszlopokra szereljük. Az ilyen típusú rendszerek több tíz wattot továbbítanak továbbító energiát. Ilyen helyeken egy vagy több operátor több bázisállomása telepíthető együtt. Ennek eredményeként a telepített maximális átviteli teljesítmény egy ilyen helyen jóval meghaladhatja a 100 wattot.
  • A 4G-hez és a régebbi vezeték nélküli szabványokhoz képest az 5G nagyobb és rugalmasabb csatorna-sávszélességet tesz lehetővé (akár 400 MHz-ig ; ezt meghaladó hordozó-aggregálással). Ez nagyobb adatátviteli sebességet és rövidebb átviteli és expozíciós időt eredményez ugyanolyan mennyiségű adat továbbításával.
  • Az 5G olyan modulációs technikákat fog használni, mint például a QPSK, 16QAM, 64QAM és 256QAM, amelyeket más rádióalkalmazásokban is használnak. A terminálok képesek lesznek használni a pi / 2-BPSK modulációt is. A BPSK-t például WLAN-hoz is használják.
  • A más rádióstandardokban ( WLAN, LTE ) is használt MIMO (multi input multiple output) technológiát tovább fejlesztik az 5G-es Massive MIMO-ra. Az 5G-ra szánt hatalmas MIMO antennák sok különálló antenna elemből állnak, amelyek külön-külön is vezérelhetők. Ez lehetővé teszi a többutas útvonal terjedésének jobb kihasználását és a sugárzási energia pontosabb leadását ( sugárformálás ). Ez csökkenti az interferenciát, javítja a jel-zaj arányt, és növeli az átviteli kapacitást. A célzottabb kibocsátás alacsonyabb expozícióhoz vezethet, mivel kevesebb energiát irányít a környezetbe. A vétel során a technológia segíthet abban, hogy az alacsonyabb térerősség elegendő legyen a kapcsolathoz. Ezt ellensúlyozza az adatátviteli mennyiségek általános növekedése és a kapcsolódó kibocsátási szintek változása. A sugárképzést támogató, hatalmas MIMO antennákat elsősorban a milliméter hullámhossztartományban fogják használni.

Javasolt óvintézkedések

A nyitott kérdések abból adódnak, hogy több adóra van szükség az adatátviteli volumen növekedésével. Ez nem egy 5G-specifikus probléma – ma is „kis cellákat” használnak nagy felhasználói sűrűségű helyeken. Az 5G bevezetésével azonban ez tovább fog növekedni. Másrészt ezeknek a „kis celláknak” alacsonyabb az átviteli képessége és olyan helyeken is működtetik őket, ahol az emberek jelentős időt töltenek. Még nem lehet pontosan megbecsülni, hogy ez miként befolyásolja a lakosság sugárzásnak kitett mértékét. Feltételezhető azonban, hogy a lehetséges kitettségek köre növekszik.

Állítólag minden ország Sugárvédelmi Hivatala követik az 5G bevezetésének terveit, és kutatási projekteket ítél oda az új frekvenciatartományok expozíciójáról és lehetséges hatásairól. Ezenkívül értékelni fogja ezt a technológiát a sugárvédelem szempontjából, és megfelelő intézkedéseket kezdeményez, ha fellépésre van szükség.

Az 5G-től függetlenül továbbra is tudományos bizonytalanságok merülnek fel a feszült mobiltelefon-használat hosszú távú hatásaival kapcsolatban. A technológia azonban még mindig túl fiatal ahhoz, hogy végső értékelést végezzen, például a rák kialakulása 20–30 éves időtartamra. A gyermekekre gyakorolt ​​hatásokra vonatkozóan sem állnak meggyőző érvek. A fogyasztóknak ezért figyelembe kell venniük a SAR- értéket a mobil eszköz kiválasztásakor: minél alacsonyabb az érték, annál alacsonyabb az eszköz sugárzási szintje. Bár a rendelkezésre álló mobiltelefon-modellek SAR- értékei idővel csökkentek. A következők továbbra is érvényesek: győződjön meg arról, hogy okostelefonja megfelelő távolságra van-e a testétől, és hívás közben használjon kihangosító készleteket és headseteket.

5G frekvencia mérésével lehetőséget biztosítunk ügyfeleinknek arra, hogy megtudják milyen mértékű expozíciónak vannak kitéve.