+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

Mi az RSD/CRPS?

Mi az RSD/CRPS?

Az RSD/CRPS egy krónikus fájdalom, amely általában sérülés, műtét, szélütés vagy szívroham után jelentkezik. Feltételezhetően a perifériás és a központi idegrendszer hibája. Az állapot súlyos fájdalmat okoz, általában a karokban vagy a lábakban. A krónikus regionális fájdalom szindrómával (RSD/CRPS) kapcsolatos fájdalom messze meghaladja azt, ami bármilyen lehetséges sérülés esetén normális lenne. Ez egy olyan állapot, amely a fájdalomskálájának tetején található, mivel a tapasztalt legintenzívebb fájdalom, a lehetséges 1-10-ből a 10-es. Ez a fájdalom tekintetében magasabb, mint az amputációé. Emiatt az RSD/CRPS-t gyakran „ öngyilkos betegségnek ” nevezik, mivel nagyon nehéz megküzdeni ezzel a fájdalommal.
A regionális szimpatikus disztrófiáról összetett regionális fájdalom szindrómára való átváltozással az állapotot két kategóriába sorolták: CRPS-I-re (a korábban RSD-nek tekintett kategória) és CRPS-II-re (korábban kauzalgiaként ismerték). Megerősített és összefüggő idegsérülés esetén a betegeket CRPS-I osztályba sorolják. Ha a tünetek idegsérüléssel való kapcsolat nélkül jelentkeznek, CRPS-II-t diagnosztizálnak.
Míg ezeknek az állapotoknak a fő neve az RSD/CRPS, más néven Algodystrophia, Algoneurodystrophia, Kauzalgia-szindróma, Reflex Neurovaszkuláris Dystrophia és Sudeck-sorvadás .

Mi okozza a krónikus regionális fájdalom szindrómát vagy az RSD/CRPS-t?

Az RSD/CRPS valódi oka nem tisztázott. Az esetek több mint 90 százalékában sérülés vagy trauma váltja ki. Gyakori kezdeti sérülések lehetnek: törések, ficamok vagy húzódások, lágyrész-sérülések (például égési sebek, vágások vagy zúzódások), végtagok immobilizálása (például gipszben), sebészeti vagy orvosi eljárások, műtét, szívbetegség, degeneratív ízületi gyulladás, szélütés, idegirritáció, övsömör és mellrák.
Azonban továbbra is kérdés, hogy valaki mitől kapja meg ezt az állapotot, míg mások nem. Ha egy rögzített traumát nem lehet pontosan meghatározni, akkor feltételezhető, hogy a kiváltó ok fertőzés, véredény rendellenességek vagy idegbecsípődések lehetnek.

Mi okozza az RSD-vel kapcsolatos fájdalmat?

Ezekre a traumákra vagy állapotokra adott válasz abnormális és nagymértékben felfokozott. A fájdalom oka a kis nem myelinizált és vékonyan myelinizált érzőidegrostok károsodása vagy kóros működése. Ezek a rostok fájdalomüzeneteket továbbítanak a test véredényeibe. Ez a téves kommunikáció gyulladást és véredény-rendellenességeket eredményez. Ez viszont károsítja a gerincvelőt és az agyat.

Az erekkel való hibás kommunikáció az ér tágulását vagy összehúzódását eredményezheti, ami az izmokat és a szöveteket kiéhezheti a szükséges oxigéntől és tápanyagoktól. Feltételezhetően a kapilláris vérerek betegsége okozhatja, amely befolyásolja az izomsejtek oxigénellátását a szervezetben. Ez az esetleges oxigénhiány az, ahol a hiperbár oxigénterápia szerepet játszik a kezelésben.

Hogyan diagnosztizálható az RSD/CRPS?

Nincs egyetlen teszt az RSD/CRPS diagnosztizálására, és a diagnózis többnyire fizikális vizsgálaton és kórtörténeten alapul. Az orvosok különféle vizsgálatokat rendelhetnek el, hogy kizárjanak más állapotokat, valamint olyan nyomokat kereshetnek, amelyek RSD/CRPS-re utalhatnak. Néhány ilyen teszt a következőket tartalmazza:

 • Egyéb állapotok kizárása – A tesztelés elkezdődhet más olyan állapotok kizárásával, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint például ízületi gyulladás, Lyme-kór, különféle izombetegségek, kisrostos neuropátiák vagy alvadt és elzáródott vénák.
 • Szimpatikus idegrendszeri tesztek – Ezek olyan tesztek, amelyek a szimpatikus idegrendszer változásait keresik. A tesztek mérni fogják a bőr hőmérséklet-változásait az érintett területeken. Megvizsgálják a verejték mennyiségét az érintett területeken a normál területekhez képest, és figyelik a véráramlás változásait és a vérnyomást.
 • Csontvizsgálatok – Ez a teszt az érintett terület csontjában bekövetkezett változásokat keresi. Összefüggés van az RSD/CRPS és a túlzott csontfelszívódás között, ahol a sejtek lebontják a csontot és kalciumot bocsátanak ki a vérbe. A csontvizsgálat csontelváltozásokat mutat, és megerősítheti az RSD/CRPS gyanúját. A betegség későbbi szakaszaiban ezek a csontelváltozások a szokásos röntgenfelvételeken is megjelenhetnek.
  Mágneses rezonancia képalkotás (MRI) – Az MRI kóros jeleket mutathat a bőrben, a lágyszövetekben, az ízületekben, az izmokban, a csontokban és a csontvelőben.‍

Az RSD/CRPS jelei és tünetei

Az RSD/CRPS fő ​​tünete a súlyos fájdalom, amely időszakos vagy állandó lehet. A betegek sokféleképpen írják le a fájdalmat, beleértve az égetést, lüktetést, tűszúrást, intenzív szorítást vagy zúzódást. Sok esetben a fertőzött terület feletti bőr érintésre fájdalmas. A tünetek jöhetnek és mennek. A fájdalom mellett az RSD/CRPS számos különböző tünetet is okozhat, többek között:

 • A bőr hőmérsékletének változása az érintett területen, váltakozva izzadt és hideg között.
 • A bőr megjelenésének megváltozása, például fényes vagy vékony megjelenés vagy színváltozások (fehér és foltos, piros vagy kék)
 • Érintésérzékenység vagy hideg hőmérséklet
 • Az érintett terület duzzanata
 • Változások a haj és a köröm növekedésében
 • Merevség, duzzanat és ízületi károsodás
 • Az érintett terület csökkent mobilitása
 • Izomgörcsök, remegés, gyengeség és izomsorvadás

Az RSD/CRPS hagyományos kezelési lehetőségei

Az RSD/CRPS hagyományos kezelése a gyógyszerektől a terápia különféle formáiig, sőt a műtétig terjed. A korai kezelés gyakran hatékonyabb, és gyakran lelassíthatja a tünetek előrehaladását.

Néhány gyakori gyógyszer:

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) – Ide tartoznak a vény nélkül kapható aszpirin, ibuprofen és naproxen, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást
 • Kortikoszteroidok – Az olyan gyógyszerek, mint a prednizolon és a metilprednizolon, a gyulladás, duzzanat és ödéma kezelésére szolgálnak az RSD/CRPS korai szakaszában
 • Biszfoszfonátok – Ezek a gyógyszerek gátolják az oszteoklasztok aktivitását, és ígéretesnek bizonyultak az RSD/CRPS esetek kezelésében
 • Antidepresszánsok és görcsoldók – A gyógyszerek, mint például a gabapentin, az amitriptilin és a nortriptilin, hatékonyak az idegfájdalmak kezelésében.
 • Opioidok – A fájdalomcsillapítók, mint például az oxikodon, a morfin, a fentanil és a hidrokodon, segítenek a fájdalom kezelésében.
 • Intravénás ketamin – Ez az erős érzéstelenítő jelentős fájdalomcsillapítást biztosít, de nem javítja a funkciót.
  Egyetlen gyógyszer sem rendelkezik specifikus FDA-jóváhagyással az RSD/CRPS kezelésére. Nem minden rendelkezésre álló gyógyszer működik minden betegnél. És próbálkozás és hiba találni olyan kombinációt, amely előnyös lehet.

Egyéb kezelési lehetőségek az RSD/CRPS-hez

 • Fizikoterápia – A mozgás és a mozgástartomány javítására, az izomerő növelésére, a fájdalom csökkentésére és a véráramlás javítására összpontosít.
 • Helyi fájdalomcsillapítók – különböző helyi érzéstelenítő krémek és tapaszok, mint például a lidokain, csökkenthetik a fájdalmat és a túlérzékenységet.
 • Elektromos idegstimuláció  – elektromos impulzusokat ad az idegvégződésekre.
 • Tükörterápia – Az agy becsapására tervezték. A beteg a tükör előtt ül, és mozgatja az egészséges végtagját. De a tükör miatt az agy az RSD/CRPS által érintett végtagként érzékeli.
 • Pszichoterápia – Az RSD/CRPS által okozott fájdalom és fogyatékosság gyakran depresszióhoz, szorongáshoz vagy akár PTSD-hez vezet. Ezek a feltételek viszont fokozhatják a fájdalom észlelését. A másodlagos állapotok kezelése elengedhetetlen az átfogó terápia szempontjából.
 • Gerincvelő-stimuláció – A gerincvelő-stimuláció stimuláló elektródákat használ, amelyeket a gerincbe helyeznek, a gerincvelő közelében. Az általuk nyújtott bizsergő érzés segít csökkenteni a fájdalom szintjét.
 • Szimpatikus idegblokk – érzéstelenítőt fecskendez a gerinc mellé. Az idegblokk lényegében blokkolja a szimpatikus idegek aktivitását és javítja a véráramlást. Ez azonban nem jelent hosszú távú előnyöket.
 • Sebészeti szimpatektómia – Ez egy olyan műtéti eljárás, amely elpusztítja az idegeket az érintett területen. Ennek az eljárásnak a használata ellentmondásos.
 • Intratekális gyógyszerszivattyúk – Ez egy olyan pumpa, amely közvetlenül a gerincvelőt körülvevő folyadékba juttatja a gyógyszert. A gyógyszerek lehetnek opioidok, érzéstelenítő szerek és baklofen. A célzott adagolás lehetővé teszi a gyógyszer kisebb dózisait, miközben növeli a hatékonyságot és csökkenti a mellékhatásokat.
 • Biofeedback – A biofeedback és relaxációs technikák lehetővé teszik a test jobb összekapcsolódását és tudatosítását. Ez jobb izomkapcsolatot tesz lehetővé és csökkenti a fájdalmat.

Tegye meg a következő lépést RSD, CRPS, fibromyalgia és időjárásérzékeny fájdalom esetén.

A reflex szimpatikus disztrófia, a krónikus regionális fájdalom szindróma és a fibromyalgia három olyan állapot, amelyeknél az időjárásra érzékeny fájdalom az uralkodó tünet.
Az időjárásra érzékeny fájdalmat nagyrészt a szimpatikus idegrendszer okozza (az idegrendszer azon része, amely szabályozza az olyan automatikus testfunkciókat, mint a bőrduzzanat, a légzés és a pulzusszám).
Ha az idegrendszernek ez a része nem úgy működik, ahogy kellene, az időjárásra érzékeny fájdalmak mellett számos tünet is felléphet, beleértve az irritábilis bél- és húgyhólyag-elváltozásokat, a szem elváltozásait és a hideg bőr hőmérsékletét.
Súlyosabb esetekben szívritmuszavarok és a vérnyomás szabályozásának képtelensége is előfordulhat. Amikor ez megtörténik, az állapot diszautonómiára utalhat.
Weboldalunkon többet megtudhat a reflex szimpatikus disztrófia, a RSD/CRPS – krónikus regionális fájdalom szindróma és a fibromyalgia hiperbár oxigénterápiás kezeléséről.

Lépjen kapcsolatba velünk még ma, és kérjen első konzultációt, ahol megbeszéljük, hogy hogyan tudunk segíteni.