+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

Mi az 5G

Mi az 5G és hogyan működik?

Mi az 5G és hogyan működik?

Az 5G a vezeték nélküli telekommunikációs technológia ötödik generációja, a 2G, 3G és 4G után. Várhatóan gyorsabb kapcsolatokat fog biztosítani nagyobb kapacitással és gyors reagálási idővel, amelyet a mobil szolgáltatások javítása mellett új alkalmazásokhoz fognak használni, például az e-egészségügyhöz, az intelligens energiahálózatokhoz vagy az intelligens gazdálkodáshoz.

Ez a technológia a 2G-3G-4G-nél rövidebb hullámhosszú frekvenciát használ. Magyarországon jelenleg ez 3,4-3,8 GHz.

Az 5G egyik jellemzője az úgynevezett „sugárzás”, amely lehetővé teszi az 5G jelek létrehozását és küldését csak akkor és ott ahol aktuálisan szükség van rájuk, csökkentve az energiaigényt és potenciális expozíció. Tehát az 5G egyik megkülönböztető tulajdonsága az, hogy célzottan eszközre fókuszál. Az 5G előtti technológiák folyamatos sugárzást használnak, hasonlóan a sugárzott médiához. A legfrissebb szimulációk azt mutatják, hogy a sugárformálás csökkentheti az 5G antennák expozíciós szintjét, összehasonlítva az egyenértékű 4G berendezésekkel, bár ezt a valós helyzetekben végzett mérésekkel kell majd igazolni.

Új aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az 5G-hálózatok elkövetkező bevezetésével veszélyesebb sugárzásnak leszünk kitéve. Az eddigi kutatásokat 3G és 4G hálózatokon végezték el, nincs információ az 5G hatásáról. A szabályozóknak meg kell tudni határozni az expozíció új szintjét, a sugárzás azon mennyiségét, amelynek az emberek biztonságosan ki vannak téve, ezt a fajlagos elnyelési sebességgel (SAR) mérik. A mobiltelefonok jelenlegi korlátja 1,6 watt energia / kilogramm szövet, ám ezeket a szabályokat évek óta nem frissítik.

Ajánlás
Műszeres mérésekkel ellenőrizzük az elektromágneses sugárzás valós mértékét, egy részt mert az emberek a hatóságok és szolgáltatók állításainak nem hisznek. Más részt ügyfeleink a közvetlen környezetükben mért vizsgálati eredményeknek jobban hisznek és azokat tőlünk elfogadják.