+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

butykos-ujj

Heberden és Bauchard csomók, Dupuytren-kontraktúra gondozás és kezelés

A Heberden csomók kis csontos növedékek, amelyek az ujj hegyéhez legközelebb eső ízületen jelennek meg. William Heberden, Sr., MD. orvosról nevezték el. A Bouchard csomók hasonló tünetek. Az ujjak középső ízületein fordulnak elő. Mind a kettő a kéz osteoarthritisének tünete. Fájdalmat és korlátozott mozgást okozhatnak a kézen. Az osteoarthritis az ízület gyulladása a porc kopása. Az ízület elveszíti ezt a sima porcot, és durva csontos végeket hagy egymáshoz dörzsölni. Ez az ízület bélésének gyulladásához és az azt követő ízületi merevséghez, fájdalomhoz vezet. Általában az idősebb felnőtteket érinti. A kéz vizsgálatával vagy röntgenfelvétellel diagnosztizálják.

Lehetséges okok

Az ujjízület két csontból áll, amelyek illeszkednek egymáshoz. A sima porcoknak köszönhetően könnyen siklanak, amikor a csontok mozognak. De amikor a porc elkezd elhasználódni, a csontok nem illeszkednek olyan könnyen egymáshoz. Ahogy a porc lebomlik, szervezet új csont növekedésével reagál az ízületben. Az új csontkinövéseket csomóknak vagy sarkantyúknak nevezik.

Lehetséges tünetek

Fájdalom, duzzanat és merevség.
Dudorok az ujjak végén.
Mozgásvesztés.
Megnagyobbodott, merev ujjak.
Nehéz lehet a napi feladatok elvégzése, például a palackok kinyitása vagy a gombok rögzítése.
Frusztráltnak érezheti magát korlátozott mozgástartománya miatt.

Nem gyógyszeres támogató terápiák a bütykös ujjak kezeléséhez:

A kéz pihentetésének célja a fájdalom csökkentése.
Sín vagy ortotikus eszköz viselése, hogy segítse ujjízületeit.
Meleg borogatás, paraffin, kapszaicin, mentol bedörzsölés.
Hőterápia és hidegterápia váltogatása a fájdalom enyhítésére, vagy alkalmazható meleg tevékenység előtt és hideg tevékenység után.
E-mailben elküldöm kéz gyakorlataimat, amelyek segítségével az ujjak mozgatása elősegíthető és mobilisek maradhatnak.Ár 15 000 Ft.
Rendelhet az ujjakra tervezett akupresszúrás masszázs gyűrűt, ára: 3000 Ft/db + szállítás előre utalással 500 Ft-2000 Ft.
Hatékony megoldás lehet a külsőleg alkalmazható gyulladáscsökkentő csepp 10 ml 3000 Ft + szállítás költsége előre utalással 2000 Ft.

Gyógyszeres kezelések, amit rendkívül súlyos esetben érdemes megpróbálni:

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), az acetaminofen (Tylenol®).
A szteroid injekciók is enyhíthetik a fájdalmat.

Ha a Heberden csomók esztétikailag és az osteoarthritis egyéb tünetei zavaróak, és a nem sebészeti megoldások nem segítettek, érdemes megfontolni a műtétet. Az ujj utolsó ízületében osteoarthritisben szenvedők műtéti lehetőségei közé tartozik az ízületi fúzió, az elhasználódott porc eltávolítása és a csontok összekapcsolása (egyesítése).

Egészséges, aktív életet élni Heberden és Bauchard csomókkal

A segítségemmel lépéseket tehet az osteoarthritis hatásainak korlátozására az egész testben.
Egészséges táplálkozás, a mediterrán étrend, amely kevés húst és tejterméket, valamint sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, halat és telítetlen zsírokat tartalmaz, korlátozhatja a gyulladást.
Ízületek mozgékonyságának megtartása, séta vagy az alacsony terhelésű gyakorlatok, például úszás, jóga.
Kéz gyakorlatok segíthetnek új módszerek elsajátításában a kezek használatában, hogy továbbra is elvégezhetőek legyenek a mindennapi élethez szükséges feladatok.
Ujjak masszírozására kifejlesztett eszköz használata, gyulladáscsökkentő cseppek az érintett területen történő külsőleg alkalmazása.
Fájdalomcsillapítók, az acetaminofen és az NSAID-ok a gyulladás és a fájdalom enyhítésére.
Kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet megbirkózni minden stresszel és szorongással, amelyet az oszteoarthritisszel kapcsolatban felléphet.

Dupuytren-kontraktúra – tenyérzsugorodás

A Dupuytren kontraktúra a kéz deformációja, amely általában az évek során alakul ki. Ez egy olyan állapot, amely a fasciát érinti: a szövet rostos rétegét, amely a bőr alatt fekszik a tenyérben és az ujjakban. Csomók képződnek az ujjak és a tenyér bőre alatt. Leggyakrabban a gyűrűs és a kisujjakat érinti, de bármelyik ujj érintett lehet. A proximális és a középső ízületek vannak a legközelebb a tenyeréhez. A betegség általában lassan halad előre. Gyakran az első tünet egy megvastagodott kemény tapintású, de nem fájdalmas terület a tenyerén. Idővel vastag szövetzsinórok nyúlnak ki a csomóból. Ezek a zsinórok végül megfeszülnek, és az ujjak a tenyerébe húzódhatnak. Az állapot mindkét kézben előfordulhat. De általában az egyik kéz jobban érintett, mint a másik. A Dupuytren kontraktúrája megnehezíti a nagy tárgyak megfogását, a kézmosást vagy a kézfogást.

Ennek a betegségnek az oka ismeretlen. De a kialakulásának kockázata megnő, ha férfi, 40 – 60 év közötti felnőtt, észak-európai származású, családi anamnézisben szerepel az állapot, dohányzó vagy alkoholt fogyasztó, esetleg ha cukorbeteg. A kéz túlzott igénybevétele, pl. az ismétlődő kézmozdulatokat igénylő munkavégzés, a kézsérülések növelik az állapot kialakulásának kockázatát.

Nem sebészeti kezelések állnak rendelkezésre.a fájdalom és az egyéb tünetek enyhítésére:

Ujjak elnyújtása a tenyértől. A kontraktúra ellazítása masszázzsal és hővel. Kesztyűvel védeni a kezet. Kerülni a szoros megfogást tárgyak emelésekor.
Súlyosabb vagy előrehaladottabb esetekben azonban orvosa műtétet javasolhat.

Ha további információra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba. Választ adunk minden felmerülő kérdésére és segítünk összeállítani egy olyan kezelési tervet, amely csak az Ön számára készült.