+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

neuron-szklerozis-multiplex

Hiperbár oxigénterápia kezelések és szklerózis multiplex

Hiperbár oxigénterápia kezelések szklerózis multiplex esetén.

Amikor a vér-agy gát sérülést szenved, az agyszövetek megduzzadnak és akadályozzák az oxigén szállítását, ami funkcióvesztéshez vezet. A hiperbár oxigénterápia az oxigént mélyen olyan területekre tolja, amelyeket a keringési rendszer nem tud elérni. Ez lehetővé teszi a vér-agy gát és az alatta lévő szövetek gyógyulását, és helyreállítja az idegrendszer képességét az üzenetek pontos továbbítására. Az, hogy a hiperbár kezelés mennyire hatékony az SM-re, attól függ, hogy a sérült sejtek valóban elpusztultak-e, vagy a sejtek alvó állapotban maradnak, de életképesek.
A szklerózis multiplex kezelése a korai hiperbár oxigénterápiával a legjobb eredményeket hozza, míg az agy képessége az elveszett funkciók helyreállítására a legnagyobb. Noha ez a terápia sem tud minden SM-ben szenvedőknek segíteni, fontos megjegyezni, hogy még a krónikus SM-betegek is drámai javulást tapasztaltak.

Mi az SM?

A szklerózis multiplex egy idegrendszeri betegség, amely az agyat és a gerincvelőt érinti. Az SM oka ismeretlen, de immunmediált betegségnek tekintik, amikor a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges sejteket, SM esetén az idegek mielin hüvelyét, amely az idegsejtek körüli védőanyag. Ennek a buroknak a megsemmisülése megzavarja az agy és a test közötti jeleket.

Az SM tünetei jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, és gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. Az SM különös kockázati tényezője a szélességi fok. Pontosabban, az Egyenlítőtől távolabb élőknél nagyobb a kockázati tényező a betegség kialakulásában. Az SM-nek négy különböző típusa van, és a betegség tünetei és progressziója az idegkárosodás mértékétől és az érintett idegektől függ.

A szklerózis multiplex különböző típusai

A szklerózis multiplexnek négy különböző típusa van, és mindegyik típust az határozza meg, hogy a betegség milyen hatással van a szervezetre.

1. Relapszus-remittáló MS (RRMS) – Az RRMS az SM leggyakoribb formája, az SM-betegek 85 százaléka kapja ezt a diagnózist. Egyértelmű rohamok jellemzik, amelyeket relapszusoknak vagy exacerbációknak neveznek. Minden roham után felépülési vagy remissziós időszak következik. Ezen remisszió során minden tünet teljesen eltűnhet a következő rohamig, vagy néhány tünet megmaradhat és állandósulhat.
2. Másodlagos-progresszív SM (SPMS) – A másodlagos-progresszív SM-hez hasonló az RRMS, mivel vannak relapszusok és remissziós periódusok, azonban az SPMS-betegek tünetei és neurológiai funkciói fokozatosan romlanak. Az RRMS-betegek 60-70 százaléka végül SPMS-be fejlődik.
3. Primer-progresszív SM (PPMS) – A primer-progresszív SM-ben a neurológiai funkció folyamatosan romlik, relapszusok vagy remisszió nélkül. Az SM-betegek mindössze 15 százalékánál diagnosztizálnak PPMS-t.
4. Progresszív-relapszusos SM (PRMS) – A progresszív-relapszusos SM a betegség ritka formája, az SM-betegek mindössze öt százalékát érinti. Ez a forma romló neurológiai funkciót mutat, relapszusok időszakával. Ezen visszaesések során a tünetek nem múlnak el, de a betegség nem is halad előre.

A szklerózis multiplex tünetei

A szklerózis multiplex tünetei betegenként változnak, és a sérült idegrostok elhelyezkedésétől függenek. A gyakori tünetek a következők:

Zsibbadás vagy gyengeség a lábakban
Részleges vagy teljes látásvesztés
Kettős látás
Bizsergés vagy idegfájdalom
Lhermitte-jel – elektromos sokkszerű érzés, amely a nyak mozgatásakor jelentkezik
Izomremegés
Koordináció hiánya, szédülés vagy bizonytalan járás
Problémák a beszéddel
Súlyos fáradtság
Izomgörcsösség
Problémák a húgyhólyag és a bélműködéssel
Hangulatváltozások

Az SM-re nincs gyógymód, és a kezelések a progresszió lassítására és a tünetek kezelésére összpontosítanak. SM rohamok során a kortikoszteroidok vagy a plazmaferézis csökkenti a rohamok időtartamát, és visszaállítja a beteget a remissziós stádiumba. A betegség progressziójának lassítása érdekében az orvosok különféle betegségmódosító gyógyszereket és immunszuppresszánsokat írnak fel. A fizikoterápia segít megerősíteni a betegség által érintett izmokat, valamint segít a mindennapi élethez való alkalmazkodásban. Az izomrelaxánsok segíthetnek csökkenteni az izomgörcsöt, más gyógyszerek pedig a depressziót, a fájdalmat, valamint a hólyag- és bélrendszeri problémákat célozzák meg.

Ezt szem előtt tartva, ha további információra van szüksége arról, hogy a hiperbár oxigénterápia hogyan segíthet, lépjen velünk kapcsolatba. Választ adunk minden felmerülő kérdésére és segítünk összeállítani egy olyan kezelési tervet, amely csak az Ön számára készült.